U Webprojektů není nic jisté

Tak už nám skončil Štědrý den a tak se opět vracím k práci. Scanovat expirované domény je potřeba každý den a dohlížet na roboty co obstarávají data je taky potřeba. Díky bohu už nemusím každé půl hodiny měnit různé hodnoty jako proxy servery, nebo spouštět různé procedury a tak vše probíhá v pohodě i několik hodin. Takže kromě čtení blogů a pomoc s moderováním webtrhu mám spoustu volného času na vše možné. Včetně mé momentální záliby dělání MFA stránek. Co mě baví, ale ještě víc je porovnávat jak si který projekt vede. Zkoušel jsme už opravdu všechno možné a jediné co vím naprosto jistě je, že nedokážu odhadnout jak daný projekt bude úspěšný. Jsou určité věci, které můžou libovolný MFA web popostrčit v úspěšnosti, ale nějak nedokážu s jistotou určit na kolik toto popostrčení bude efektivní. Jisté je jedno. Pokud se nepokusíte jej alespoň trochu popostrčit tak projekt nebude fungovat. SkritciNepodceňujte tajemnou fázi 2. Nebo nepřijde zisk. To je zatím jediné jisté know-how o které se nebojíám podělit. Vsázet jen na to že uděláte jakékoliv MFA a vyhledávače si jej třeba sami najdou je nesmysl. Musíte tomu napomoct. To samé platí i linkbuildingu. Nedoufejte že u kvalitního projektu na vás hned všichni budou linkovat. Je nutné provést alespoň nějaké selfpromotion ať máte sebelepší obsah. Tohle je důležité nepodcenit hlavně pokud se věnujete nějakému aktuálnímu tématu. Nebojte se zalinkovat svůj článek (samozřejmě vhodným způsobem). Protože aktuálnost tématu opadá často velice rychle.

No ale zase jsem se při úvahách dostal dost daleko. Takže zpět k tématu. Základní myšlenkou celého tohoto příspěvku je nepředvídatelnost jakéhokoliv webového projektu. Snažit se odhadnout zisky nebo návštěvnost je dost nereálné, ale je to nutné. Což o to u mích MFA mi stačí když to měsíčně vydělá 50 korun na výlohy spojené s doménou, ale u větších projektů už nějaký odhad potřebujete. Přeci jen je nutné počítat alespoň s nějakým plánem, aby bylo možné po třech měsících říct. Fajn nefunguje to a vzdát to, anebo zkusit prodat. Problém je v tom, že to třeba čtvrtý může začít fungovat. Opravdu obdivuji lidi, kteří dokáží tvrdit, že zrovna jejich projekt bude vydělávat tolik a tolik. Já si nejsem jistý ani tím kolik vydělá nové MFAčko, které je jako přes kopírák tomu starému a to ani v nějakém rozmezí. 27 dní máte třeba 20 kliků v průměru po 5 centech a poslední 3 dny v měsíci najednou 3 kliky, každý za 50 centů. Dělejte pak nějaké odhady :)


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

4 Replies to “U Webprojektů není nic jisté”

  1. Hele uz jsem to tady psal jednou, ale fakt si myslim ze mas na vic nez investovat x desitek hodin do ladeni MFA a mit za to par korun ..

    Krom toho ze netvoris nic moc uzitecneho na co bys mohl byt hrdy nebo zverejnit ve svem CV tak si mmyslim ze to je docela plytvani talentem .. teda aspon podle tvych prispevku .. mozna mas jeste nejake jine cileni svych dovednosti a pak se za tento prispevek omlouvam :)

    btw diky za dalsi skritky :)

  2. Kolik je pro tebe úspěšný projekt za měsíc? To by mohl být námět na další článek ;)

  3. Podle mého názoru Drago neplýtvá svým talentem. Na internetu se dá vydělávat mnoha způsoby, a MFA a domaining jsou jen dva z nich. Pokud se to dělá dobře tak se z toho dá i slušně vyžít. Nejde o to, zda web vydělá pár korun nebo milióny, důležité je, aby byl výdělek větší než náklady na jeho provoz.

  4. To Vembl: S dovolením bych nesouhlasil. Je rozdíl, jestli je výnos po odečtení nákladů 1 Kč nebo deset tisíc Kč. Když je to deset tisíc, dá se tomu věnovat víc času a dostat to na slušnou úroveň – a dál růst – i ve výnosech – navíc na věci, která třeba bude pro návštěvníky fakt zajímavá. Když 1 Kč, člověk se na to za chvíli vykašle a zkusí něco nového. A tak dokola…

Comments are closed.