Jak se tvoří cena domén

Poslední dobou se na webtrhu probírá pár témat pořád dokola a já se pro ulehčení vysvětlování donekonečna stejné otázky rozhodl napsat jasné odpovědi na některé pořád dokola pokládané otázky. Pro začátek začneme ohodnocováním domén.

Co vlastně je cena domény? Hodně lidí si plete hodnotu a cenu domény. Hodnota domény je relativní vyjádření potenciální schopnosti doménového jména vytvářet zisk. Ano je to tak. Doména jako taková je schopná vytvářet zisk. Ovšem tento zisk může být roven nule (doména se nevyužívá), pár dolarů za měsíc (doména je zaparkovaná), pár desítek dolarů (doména je vhodně zaparkovaná) ale také s vhodným projektem může vydělávat prakticky neomezenou sumu peněz. Důležité je uvědomit si nakolik dokáže samotné doménové jméno být nápomocné při vytváření peněz.

Potenciální kupec se totiž bude vždy rozhodovat mezi alternativami, které doménový trh nabízí. Ať už je to jiná TLD, anebo případě úprava samotného doménového jména. Čím méně má možností tím větší cenu bude vaše doména pro něj mít. Existují domény, které prostě není možné nahradit. Například doména drago by měla hodnotu pro mě, protože je to moje oblíbená přezdívka. Pokud by jsem o ní ale měl zájem mohl by jsem se podívat po jiných TLD. Těžší by jsem to měl pokud by jsem se chtěl zaměřit pouze na český trh. Pokud by drago byla moje obchodní značka, kterou jsem se rozhodl vybudovat musel by jsem se ucházet o doménu drago.cz. Další mojí možností by bylo hledat doménu, která by charakterizovala mojí činnost, ale to si představíme v dalším odstavci. Důležité je vědět, že doména může mít svou cenu pro kupce, který nemá možnost se rozhodnout jinak. Prakticky ale drago.cz nic neznamená. Takže chtít za ní třeba 1 milion korun je naprosto nesmyslné. Jediný váš argument by mohl být, že jí drago možná jednou koupí. U této poučky je však třeba dát pozor například na to, aby značka nebyla zároveň i součásti nějakého trendu nebo image, pak by se na ní dali prodávat například specifické produkty, které do tohoto trendu patří.

Takže co s těmi ostatními doménami. Jak určit jejich cenu? Existuje na to jednoduché pravidlo. Pokud máte nějakou doménu, kolika alternativními způsoby je možné jí nahradit? Pokud najdete alespoň 10 alternativ asi nemáte zrovna to nejlepší. Příklad: levnyhosting. Zní to určitě zajímavě ale je možné ji nahradit třeba levnywebhosting, levny-hosting, hostinglevne, hostingprokazdeho a spousta dalších alternativ. Je důležité si uvědomit, že potenciální zájemce vždy bude hledat levnější varianty. Nakonec vybere tu kterou mu jeho peněženka dovolí a to v poměru kvalita vs cena. Na tomto příkladě je také demonstrovaná nevýhoda víceslovných domén. Je daleko lehčí najít náhradu za dvouslovnou doménu než za jednoslovnou. Pokud by měl zájem o doménu hosting moc na výběr nemá. Navíc se jedná o celosvětově používané slovo takže by ani za hranicemi nepochodil. Mohl by použít sice například webhosting, ale zde naráží na další pravidlo. Nakonec by zřejmě volil mezi hosting a webhosting. Počkal by na obě nabídky a ty pak zvážil. Pokud by byla varianta hosting dejme tomu o 80% dražší a neusmlouval by nižší cenu pak by volil webhosting. Pokud by byla ale dražší třeba o 10% jsem přesvědčený, že by zvolil hosting.

Slovní alternativa. Hodnota alternativ je taková, kolik lidí jí zná a je schopno používat. Uvedu příklad. Dejme tomu že chceme podávat zlato v ČR pak pro nás má jasnou volbu zlato.cz, pokud doménu nemůžeme získat máme možnosti gold.cz a au.cz. V prvním případě bude doména vhodná pouze pro lidi kteří umí anglicky a umí toto slovo používat. Druhá bude zase pro lidi, kteří vědí že Au = zlato. Pokud pomineme dopad na vyhledávače, tak hodnota pro potenciálního kupce zlato.cz by byla u domény gold.cz rovna

((počet lidí, kteří ví co je gold) / (počet lidí, kteří vědí co je zlato)) * (cena za doménu zlato.cz)

V podstatě jsou to %. Ten samí proces můžeme použít pro au. Samozřejmě předpokládáme, že lidé kteří hledají zlato by do vyhledávače zkoušeli po neúspěchu i gold, resp. au.

Prostě vždy když se zeptáte jakou má doména cenu zamyslete se nad tím jestli existují alternativní slovní spojení, popřípadě jiná slova. Jestli jsou cenější nebo naopak méně cenné.

Co tvoří cenu?

– nenahraditelnost, unikátnost (superdomena vs domena)

– komerční využití na internetu (kamenolom vs hosting)

– konkurenčnost v daném oboru (prasekdopeciva vs letenky)

– jednoduchost a zapamatovatelnost (nova vs televizenova)

– vhodná TLD (ceskahospudka.cn vs ceskahospudka.cz)

– poptávka veřejnosti (VHSvidea vs HDvidea)

Ať zde píšu cokoliv a vy si myslíte cokoliv prodejní cena domény je taková jakou za ní je ochotný dát kupec. To znamená hodnotu domény určuje poptávka na trhu. Český trh je velice malý, a proto mutaké všechno dlouho trvá. Najít ideálního (ten který zaplatí nejvíc) kupce může trvat opravdu dlouho. Poroto pokud někdy budete chtít něco za nějakou doménu zkuste se vžít do situace protistrany. Představte si kolik zhruba bude ochotný investovat a proč by to měl investovat. Investovali by jste vy tolik kdyby jste byli na jeho místě? Nebo by jste sáhli po levnější alternativě?


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

5 Replies to “Jak se tvoří cena domén”

  1. :) Ještě jeden vstup z mé strany: určování hodnoty domény je stejné jako určování hodnoty značky, protože to je ve své podstatě značka. Žádná značka na světě nemá hodnotu, dokud nereprezentuje produkt a tedy nezíská svoji relevanci.

    Tedy doména má určitý potenciál pomoci značce, ve skvělých případech sama značku tvoří (last.fm), ale sama o sobě je k ničemu.

    “cena domény je taková, jakou za ní je ochotný dát kupec” – stejně jako u každé jiné prodané věci. Sám jsem registroval mnoho domén pro firmy nebo projekty a NIKDY jsem nešel cestou koupě domény od jejího vlastníka, přestože jsem dostával nabídky. Některé byly nesmyslné, jiné možná relevantní, ale vždycky jsme se snažili neplatit více než za registraci. Proč? Zbytečné náklady. Byznysy, pro které se domény zajišťovaly, nestály na lidech zadávajících něco do address fieldu a proto bylo jedno, co přesně doména obsahuje.

    Překvapivě důležitý prvek při výběru domény byl její zvuk v telefonu, když někomu sdělujete emailovou adresu (ale nejenom vy, ale vaše sekretářka, servisák, recepční…). Tam totiž dochází k mnoha zmatkům, začnou se stydět za jméno své firmy, začnou koktat, že máte .info a ne .cz, neví, jak se anglicky řekne pomlčka nebo podtržítko… A protože doména = značka, vaši zaměstnanci budou mít problém takovou značku podporovat. And that’s the way to hell:)

    ———–
    Ještě prosím zkoukněte:)
    http://www.ujc.cas.cz/poradna/odpo.html#byste

  2. Opět skvělé ;)

    P.S.: Ten addon do firefoxu na kontrolu češtiny sis asi neinstaloval, viď? ;)

  3. Pekne povidani o domenach. (rypaci budou mit radost, protoze i bez velkych hrubek :) )

    Osobne by me po precteni povidani zajimalo, proc jsi vybral pro tento blog domenu 404m.com ?

  4. Rival: nainstaloval a zprovoznil, všechno nepochytá, ale hodně překlepů jo :)

  5. 404m.com jsem koupil a doufal že jí prodám za víc než registrační poplatek. Dokonce když budete hledat najdete na namepros.com i aukci kde jsem jí prodával. Nikdo jí ale nechtěl tak jsem se rozhodl si na ní založit základnu, kde si budu moct utřídit myšlenky. Když jsem začínal s doménami tak jsem nakoupil hodně domén co jsou k ničemu a tahle patřila do skupiny pro mě hezká ale nikdo jí nechce. Původně na ní měl být projekt nebo MFA chcete li, kde by si každý mohl nechat vygenerovat 404 stránku.

Comments are closed.