Nikdy nekončící projekt

Následující článek obsahuje filozofické nepodložené úvahy, proto pokud se neradi zamýšlíte nad nesmrtelnosti chrousta, který objevil IDDQD, tak dále neztrácejte čas.

Nedávno, když jsem vyprovodil přítelkyni na vlak do Olomouce, jsem se cestou domů zamyelel nad existencí nekonečného projektu na internetu. Co by se stalo pokud by jsem například zemřel. Jestli by nějakým způsobem šel vytvořit projekt, který by byl nekonečný. Existoval by dál bez mé pomoci.

Základní myšlenkou projektu je dokonalý kruh. Na pomyslném začátku vytvoříme nějaký projekt, který nebude nutné aktualizovat a který bude něco přinášet lidem. Jelikož nepředpokládám, že v násleudjících desetiletích lidé přestanou hrát sudoku tak si napíšeme jednoduchý sudoku generátor. Přidáme imožnost řešit sudoku, pro lidi, kteří si nevědí rady s hádankami v časopisech, ale rádi by se pochlubili, že sudoku vyřešili. Ok máme projekt. Ten umístíme třeba na godaddy hosting a doménu. Oba máme spárované s paypalem a uzavřenou smlouvu že si godaddy může podle libosti strhávat co chce. Už od začátku služby má jak hosting tak doména autorenew. Teď potřebuje dostat na paypal neustálí přínos peněz. Stránky budou v angličtině. Musíme teda najít nějakou službu, která bude vyplácet na paypal. Se služeb co znám tak automaticky na paypal vyplácí jen backlinks.com. Toto nás značně limituje, protože potřebujeme ranky. Takže musí udělat nějaký ten linkbuilding, což nebude problém, protože prezentujeme užitečný projekt a ne nějaký MFA web. Trochu zaspamujeme na diskuzích, kde si lidé nemůžou poradit s nějakým sudoku a deme dál. Na celý experiment nám stačí dostat alespoň page rank 1. Jakmile se tak stane tak náš projekt uživí pouze backlinks. Takže si to shrneme google page rank nám vyskočil třeba na 2 a máme v průměru 8 prodaných reklam za měsíc. Tedy za rok vyděláme 96 USD na paypal. Godaddy si strhne dejme tomu za hosting i doménu 80USD automaticky z paypal účtu.

Teoreticky tak může náš projekt existovat donekončena. Tedy pokud bude fungovat služba obstarávající peníze, zprostředkujícíc platbu a hosting + registrátor. Pokud nedojde k nějaké neočekávané události jako je pád GPR na 0 a vyřazení z backlinks.com, nebo zrušení jedné ze služeb.

Teď ale přidejme trochu té filozofie. Jako programátor jsem se zamýšlel jestli by šel vytvořit nějaký skript, který by se o tohle všechno dokázal postarat i v případě kryze. Mohl by začít jednoduchou metodou například při pádu page ranku a vyřazením systému z backlinků, počkat až znovu nějaké ranky web získá a znovu jej tam zaregistrovat. To by nebylo zas tak složité. Odeslat servru pár dat pod hlavičkou prohlížeče. Pár jich přijmout a vyhodnotit. Složitější už by bylo ale zajistit pro sebe například nový domov. Skript by už musel umět hledat a rozpoznávat informace. Což už zavání AI. Navíc by to mohlo fungovat jen pár let. Co ale jestli se bude v budoucnosti místo klasického webformuláře všechno dělat v nějaké nadstavbě nebo vylepšené verzi flashe. Na to by náš superskript nebyl připraven. Nemůžeme tudiž nějakého záchraného robota připravit na budoucnost bez toho aby se uměl adaptovat.

Myšlence na automatického robota, který dokáže vybudovat celé stránky, tak aby je uživatel nedokázal rozpoznat jsem se už věnoval dříve. Dokonce vzniklo i několik testovacích verzí. Základní myšlenkou bylo vytvořit stránky schopné nést reklamu a přitom užitečné lidem, kteří budou na reklamu pak klikat. V praxy jsem však nikdy takový projekt neseskládal dohromady. Přincip skriptu je jednoduchý. Nahrajete na servr jeden soubor. V prohlíčeči zadáte adresu kde je umístění a kliknete na jeidné tlačítko které tam bude.V ten moment se aktivuje robot, který vytvoří celé stránky na základe názvu domény. Poskládá naprosto všechno. Náhodně vygenerovaný design, postará se o obsah i jeho pravidelnou aktualizaci, umístí reklamní banery a pravidelně bude na centrální email zasílat informace jak si vede. Zní to sice futuristicky, ale celý tento projekt jsem měl naplánovaný, že jej jednou udělám. K tomu, aby jsem to poskládal bude potřeba vyřešit několik částí. Jednou z nich je nahradit databázy MySQL nějakým svím řešením, které bude data ukládat na disk. S tím už jsem si pohrál a nějaké výsledky mám. Další část je generátor designu. Pokud se budeme držet pár jednoduchostí neměl by to být zas až tak velký problém. Další částí je naplnění stránek textem. Tady je asi největší zásek. Jak už jsem psal výše první verze, která tohle všechno dělá už byla použita na můj tajný seo projekt, který vsoučasnosti se teprve dostává do provozu. Čekal jsem trochu rychlejší rozjezd, ale zřejmě jsem podcenil linkbuilding. Právě linkbuilding bude další části. Jednotlivé projekty budou muset komunikovat přes centrálu a navzájem se prolinkovávat. Ono to teoreticky nezní nerálně, ale při tvorbě toho systému jsem zjistil jednu podstatnou věc. Nejdřív se to všechno musím naučit dělat sám a manuálně. Proto jsem začal naprosto od začátku. Můj předposlední microsite projekt nokia-mobil.info neobsahuje žádné kusy skriptu. Sice vypadá jako wordpress ale není. Použil jsme jen hodně upravenou free šablonu. Na druhou stranu obsahuje kusy kompomentů, kteté budou využity v budoucnosti. Když se kouknete do pravého dolního rohu jsou tam odkazy. Ty se generují s každým dalším projektem. Podobný systém jsem použil u sérii jednostránkových prezentací které předcházeli projektu nokia-mobil.info a to kreditni karta. Zde jsem si potřeboval ověřit zpravání free šablon (nejsme koder) a právě systém prolinkování přes centrálu. Kromě prolinkování o které se stará automat je vše na stránce děláno ručně. Texty si ani nečtěte psal jsem je ručně po přečtení několik stránek o daném tématu.

Postupně v dalších projektech si chci pohrát s automatizací jednotlivích prvků až dojdu k vytouženému cíly, kdy jedním klikem se vše udělá samo, ale pokud opravdu krok za krokem neprojdu všechno ručně nemá cenu se do toho nějak zvláště pouštět.

Co se týká generování textu o tom jsem psal už dříve. Není to tak jednoduché a klíčem k tomu všemu je učebnice českého jazyka a jak si mnoho z vás už všimlo já a čeština nejsme navzájem kompatibilní, ale bez dokonalé znalosti stylistické stavby vět prostě nějaký smysluplný pokročilý generátor asi nedám. Poslední pokusy co jsem dělal jsou velice chabé.

Hmm zase jsem se rozepsal o všem možném. No snad jste si něco užitečného z článku odnesli.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

7 Replies to “Nikdy nekončící projekt”

  1. No koukám jako spadlý z višně. Ale promyšlené to máš řádně.

  2. jo tohle jsem vzdycky chtel taky presne mit, ale jelikoz nejsem programator zustalo jen u prani :)
    kazdopadne i jednodussi verze toho tveho planu funguji, staci se podivat na Retalovi “oranzove” weby :-)

  3. Ja jsem na necem takovem (vygenerovany web) uz zacal pracovat a aktualne take resim generovani vhodneho obsahu, ktery by nebyl uplne na prvni pohled rozeznatelny od rucne psaneho. Coz je ale samozrejme temer nadlidsky ukol. Zvlast, pokud to ma byt pro 50k+ podstranek. Vidim to na kombinaci vhodnych beznych frazi a nejakeho dolovani dat ze soucasnych cizich webu a ruznych rss zdroju, ktere by mohly napomoci pri seskladani vet. Otazkou je, jestli by z toho pak mel clovek radost, krom poplacani po ramenech, ze to dokazal a nejakych penizku z reklam.

  4. Nedokážu si představit, že bys dokázal vygenerovat smysluplný český text aniž by čeština nebyla úplně zprzněná. Takto by šlo možná zobecňovat angličtinu a vytvořit z ní nějaký jednoduchý univerzální jazyk, ale těžko by to pak někdo četl – to ale asi není podstatné. Tak pak proč ne.

    Ostatní věci bych neviděl jako problém, jen tu databázi jsem přesně nepochytil. Ale to bude tím, že nejsem programátor v praxi :-) GL, T

  5. Tak podobnou věc jsem také nedávno vymýšlel…

    Proč nechceš mít jako datové úložiště MySQL? Co ti brání v připojování na jeden server?

  6. A co sqlite? to bezi prece jako souborova databaze, da se prenaset a vetsina serveru ji podporuje (pokud ne da se na ni pripojit pres pear).

    Linkovani lze vyresit sdilenim nejakeho souboru, ktery by generoval ten hlavni skript….

    Jediny problem co vidim, jsou ty ceske texty…

Comments are closed.