Pomlčka v doméně ano či ne?

pomlckaJelikož se jedná o hodně diskutované téma, rozhodl jsem se napsat o tom kratší článek, kde vysvětlím důvody proč ano a kdy.

Už od začátku doménového věku, ted doby kdy se dají registrovat .com domény se dají místo mezery umístit do názvu domény pomlčky (anglicky hyphen). Slouží především na oddělování slov. Právě tady na začátku, když ještě lidé neměli s internetem zkušenosti a vše teprve začínalo se objevily první problémy spojené právě s pomlčkou. Asi nejznámější příklad, kdy pomlčky selhávájí je pokud se vás po telefonu někdo zeptá na stránky. Už tak je občas problém nadiktovat správně svoje jméno nebo adresu natož složitější internetové stránky. Nakonec skonšíte u hláskování jednotlivích písmen. No a tady je kámen úrazu. Hláskujte pomlčka. V americe k pomlčkám vznikla taková averze, že na dlouhou dobu byly domény s pomlčkou považované za naprostý odpad. Upřimně pokud se u nich řekne pomlčka hyphen ani se není čemu divit (setkal jsem se ještě s pojmem dash, ale na velkých forech se používá výhradně hyphen).

Tato averze přetrvala až do dnešních dnů a právě američani patří mezi domainery, kteří pomlčky opravdu nemusí. U nás už taková averze k pomlčkám není, protože jsme si na internet zvykli v dobách kdy pomlčka byla běžnou součástí domény. Proto se asi pořád nový domaineři ptají na to samé a to kupovat doménu s pomlčkou? Nebo vlastníci projektu mám si kupovat i pomlčkovou verzi?

Takže pěkně popořádku.

Pro domainery (druh. domainus spekulatus): Doména s pomlčkou má vždy menší cenu než bezpomlčková varianta. Odhad ceny je velice relativní záležitost. Většinou bývá 80% až po 1% u .cz domén. Procento klesá s rostoucí hodnotou bezpomlčkové varianty. Př: bezcennadomena.cz má hodnotu dejme tom 500Kč, bezcenna-domena.cz bude mít hodnotu 400Kč. Naopak ultasuprcennadomena.cz bude mít hodnotu 50000Kč ultra-super-cenna-domena.cz bude mít hodnotu 10000Kč. Příklad prosím berte s rezervou. 3 pomlčky už je vážně moc :)

Pro typo domainery (druh. domainus parazitus): Vlastnit pomlčkovou variantu úspěšné domnény je fajn. Dokonce může přinést i nemalé zisky. Takovéto domény se ale špatně hledají, protože není moc velkých projektů na dvouslovných doménách. Z mé zkušenosti pokud najdete volnou polčkovou variantu úspěšného projektu tak se registrace většinou v podobě parkingu vrátí)

Pro MFA vlastníky (druh. keywordus parazitus): doba kdy velké vyhledávače nerozeznají slova bez pomlček je už pryč. Takže je jedno jakou variantu si zvolíte. Osobně pokud optimalizuju na 2 slova volím .info doménu s pomlčkou. V soušasné době zkouším i domény třetího řádu. Tady platí asi rada: pokud chcete někdy projekt prodat tak budujte na bezpomlčkové variantě, pokud chcete jen stálý zdroj přímů tak volte vhodnější volnou variantu.

Pro běžné vlastníky stránek: Jak jste si přečetli výše, aby si někdo zaregistroval pomlčkovou variantu k vašemu projektu bude muset ten váš projekt za něco opravdu stát. Největším lákadlem je návštěvnost. Pokud plánujete mít návštěvnost v řádech tisíců lidí za den doporučuji registrovat obě varianty. Dalším důvodem registrace pomlčkové varianty je možnost konkurenčního boje. Začínáte li s něčím novým nebo něčím co zatím není moc rozšířen může se stát, že někdo prostě zaregistruje pomlčkovou variantu a bude jí přesměrováváat na svůj projekt. V těchto dvou variantách doporučuju se plácnout přes kapsu a registrovat i pomlčkovou variantu domény. Cena cca 275Kč je opravdu minimální v porovnání s problémy, které pak můžou nastat.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

6 Replies to “Pomlčka v doméně ano či ne?”

  1. ziadna nie je. Je jedno ci pomlcku mas alebo nemas, vyhladavace s tym nemaju problemy….snad az na seznam

  2. Pro MFA vlastníky (druh. keywordus parazitus): doba kdy velké prohlížeče nerozeznají slova bez pomlček je už pryč.
    – myslím, že tady jsi spíše myslel velké vyhledávače, ne?

  3. @Tom@S: Na to pozor. Pokud se nepletu, tak kdyz mas domenu uchotrotl.com, tak kdyz člověk zadá “ucho trotl”, vyhledávače to spojují, takže to nevadí; jenže pokud zadáš buď “ucho” nebo “trotl”, vyhledávače prostě dle mého vesnického rozumu nemají šanci to poznat, že je to v doméně. By se z toho zbláznili. A přesně tady je místo pro pomlčku…

  4. @meca: jj, je to tak. V pripade, ze mas domenu ucho-trotl.com, jsi ve vyhode pred uchotrotl.com v pripade, kdyz clovek bude hledat a) ucho b) trotl. Clovek s domenou bez pomlcky na to proste bude muset optimalizovat, kdezto ty budes mit uz od zakladu plusove body.

Comments are closed.