10 tipů pro začínající domainery

1.) Nikdy nedělej projekt pro doménu kterou jsi ještě nekoupil.

– předregistrace domény automaticky neznamená že je doména tvoje

– to že nikdo neví, že doména bude brzo expirovat není pravda, ať už lidé či stroje testují všechny domény co se budou uvolňovat a prakticky na všechny TLD

– doména je tvoje až když jsi napsaný v NICu. Pro .cz je to například nic.cz Doména je tvoje až když jí zaplatí registrátor. To že mu platíš online neznamená ještě vůbec nic.

2.) Jestli chceš doménu pro MFA ujisti se, že klíčové slovo v ní obsazené je opravdu žádané. Jednoduchý test je například zadat jí do google a jestli se všude objeví spousta placených reklam tak máš co potřebuješ.

3.) Neregistruj velké množství domén naráz. Rozděl si je na víc částí. Pokud budeš muset platit v jedno období velké množství registračních poplatků naráz nemusíš mít hotovost.

– pokud se to stane a máš v jednom období registrováno třeba 1000 domén, pak tě nikdo nenutí všechny obnovit až když budou mít před expirací. Klidně obnov nejvýnosnější 3 měsíce po registraci

– udělej si rozpočet, který nepřekročíš

– domaining se může stát podobně jako drogy závyslostí a může se pěkně prodražit

– nechávej si rezervu, může se objevit nějaká super nabídka na foru s nízkým BIN

4.) Investuj do budoucnosti, minulost už někdo koupil

– drž si přehled o trendech a událostech

5.) Drž cenu domén co možná nejníže

– sleduj časově omezené akce registrátorů (nedávno to byla .eu za 10 až 30Kč/kus, teď .info domény u godaddy.com za 0.99USD)

– hledej slevové kódy, občas ti přijdou od registrátorů přímo na mail označené za spam

6.) Když prodáváš doménu na foru, dodržuj místní pravidla a chovej se maximálně profesionálně

– pokud lidé jednají s profesionálem jsou ochotni zaplatit více a to platí nejen o doménách

– pokud někdo nesouhlasí s cenou domény tak mu minimálně stálo za to o její ceně zapřemýšlet ;)

7.) Pokud koupíš dobrou doménu nesnaž se jí hned prodat za každou cenu.

– některé domény potřebují čas než si je najde konečný majite. Cena pro něj může být až 10x větší než pro spekulanta. Část domén by prostě měla být uložena pro ten správný okamžik.

– většina geo domén na gTLD má cenu v rádech tisíců, ale pokud na ní uděláte kvalitní minisites s prezentací, která nepotřebuje moc údržby a dobře se zařadí do katalogů cena se může vyšplhat až v řádech desetitisíců

8.) Ušetři lidem co doménu kupují jejich čas, tím že dodáš veškeré informace

– na foru poctivě vypiš všechny infrmace o doméně. Neboj se zdůvodnit proč si myslíš že má doména právě takovou cenu. Napiš do by na doméně mohlo být a snaž se potenciálního kupce inspirovat. Pokud má doména nějaké rank najdi všechny.

– pokud jsi dobrý v grafice anebo si jí chceš jen potrénovat udělej si k doméně hezké logo, které prodáš společně s ní. Dokáže to hezky zaujmout. Dej ho do příspěvku, kde doménu prodáváš.

9.) Pokud prodávaš velké množství domén, tak si udělej portfolio web z kterého musí dýchat, že byl ukrutně drahý a vypad profesionálně, ale toto všechně přesně tak jak kvalitní domény tam prodáváš. Pokud tedy chceš prodávat levné .info domény stačíá ti levný informační design. Pokud však máš domény, které se dají prodat za desetitisíce z designu musí být cítit, že jsi naprostý profesionál. Pak budou také chodit větší nabídky.

– u prodeje dražších domén vždy preferuj telefonickou komunikaci

10.) Pokud obchoduješ s domainerem tak i uvažuj jako domainer/spekulant. On se snaží úmyslně koupit za co nejlevněji a prodat za co nejvíc (to je podstata spekulace s čímkoliv) . Pokud prodáváš domény koncovému uživateli, tak se k němu chovej jako k zákazníkovi. Profesionalita se vždy vysoce cenila.

– konečný zákazník se často bojí zeptat na některé detaily, aby se neztrapnil, nebo naopak se nezeptá na detaily které mi domaineři považujeme za samozřejmost. Vysvětli vše do nejmenšího debtailu. Neboj se napsat očíslovaný seznam jak bude postupně probíhat převod a části kdy musí kdo co potvrdit atd.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

13 Replies to “10 tipů pro začínající domainery”

  1. Super popsany navod. Hodnotim 1*

    Jen bych jeste dodal, ze je lepsi sledovat nabidky velkych registratoru a byt uzivatelem vice registratoru.

  2. líbí se mi když píšeš tyhle texty – domainerem sice nejsem, ale přes rss to tu čtu vždycky :)

  3. 7 byva pre mna problem, niekedy cloveka zaskoci celkom lakava ponuka, ale len skuseny domaineri ako Fandor vedie situaciu spravne zvazit

  4. … a tak se pozná profesionál … skvělý článek

  5. Dobře napsané. Pokud se ti někdy bude chtít, mohl by jsi napsat jak podle tebe probíhá seriozní prodej domény. Myslím tím, jestli děláš smlouvy, jak funguje převod peněz a domény, apod. Myslím, že asi každý ví jak na to, ale zajímalo by mě jak to dělají zkušení domaineři :)

  6. Fakt dobrej článek. Stručně, jasně … všechno. Teď jen začít spekulovat. Hodnotím za 1.

  7. Super clanek, thumb up
    jinak ja mam vzdy problemy s tretim bodem :)

Comments are closed.