Něco podivného se děje s .biz

Poslední dobou se kolem této domény začíná být rušno. Jak jistě mnozí vědí monitoruju pomocí nástroje DomainWalker česká slova v kombinaci s koncovkami .cz, .com, .net, .info, .org, .eu a právě .biz. Před zhruba měsícem jsem přidal do systému i nástroj, který kontroluje poslední změnu. Čistě ze statistického hlediska se něco opravdu děje…

Co je vlastně .biz doména

.biz je gTLD (generic Top Level Domain) původně připřazená doménám, které měli být určené pro obchodní sféru. Přichází společně s .info doménou a obě si mají rozdělit velkou poptávku po kvalitních doménách. Zatímco .info je přiřazena nekomerční sféra a její úkol je dopřád doménu opravdu každému (viz. její cena, která se díky různým akcím dostává pravidelně na hranici 0.99USD), tak .biz je vyhrazena právě sféra obchodní (její cena je také vyšší). Doména se rychle ujímá hlavně v turecku, protože “biz” znamená “my” (cool.biz znamená v turečtině jsme cool).

Jak si .biz doména vede

V současné době jsou vyprodány LL, LLL, NN, NNN kombinace. V google je zaindexováno (site:.biz) 81,100,000 stránek, .info má pro porovnání 199,000,000 a .eu 98,700,000 bouhžel touto metodou se nedá zjistit množství parkovacích stránek.

Současná cena investičních .biz domén

LLL.biz se prodává od 35 USD, NNN.biz od 105 USD (ovšem koupit je poměrně těžké). Často se dají koupit v expirovaných doménách třeba na TDNAM.com

Nejdražší prodané .biz domény

Mortgages.biz $15,000

Sport.biz $14,764

Panama.biz $9,907

Moving.biz $9,310

Traffic.biz $8,000

Tak to byl krátký náhled do historie a současnosti .biz domén, teď zpět do naší reality. Jak jsem psal na začátku článku ze statistik jsem získal zajímavá čísla. Během posledních 2 měsíců vzrostl počet registrací .biz domén na české slova. U hodně z nich by se mohlo jednat o náhodu, vzhledem že se jedná o 4 písmenná slova, ale objevují se i slova názvu průmyslových odvětví, zboží a služeb. Osobně jsem .biz doménu nechával na pokoji (mám zaregistrované jen jedno české slovo s .biz koncovkou). Možná to byla chyba. Jaký je potenciál .biz domén pro českou veřejnost do budoucna je otázkou. Zřejmě mi něco uniká. Třeba se rozhodl přeferovat nějaký vyhledávač .biz domény nebo to bude v následujících letech v ČR prostě in, mít na vizitce něco.biz. Nebo prostě už češi registrují .biz jen z toho důvodu, že ostatní TLD jsou vyčerpané a celá tajná .biz manie je jen bublina podobná jarní .info manii.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

4 Replies to “Něco podivného se děje s .biz”

  1. ja som si uz davnejsie vsimol ze u vas su neni az take sporadicke spojenia topKW a biz TLD. U nas sa skor pouzivali na warez forach ale ked mam pravdu povedat davno som nic s biz nevidel.
    A pritom domeny ako zlatnictvo a ine top kw su volne.

  2. Mám tomu rozumět tak, že domény .biz v dvoupísmenkové variantě jsou vyprodané? To přeci není pravda, je spousta volných domén, nebo jsem to špatně pochopil (nebo co znamená to LL a NN)?

  3. LL až LLL jsou vyprodané. Pokud najdeš volnou tak je zablokovaná a třeba jako volná se jen hlásí. Mě to takto zmátlo už několikrát domainwalkera.

  4. Máš pravdu, teď jsem se koukal jinde a je to tak ;)

Comments are closed.