Další článek o IDN doménách

Dneska vyšel na lupě další článek o IDN doménách: Národní znaky v doménách se v zahraničí ujaly. Opět jsem čekal neobjektivní článek, kde se jako příklad uvede pár “polospekulací” a v diskuzi se pak budou pranířovat všichni domaineři. Článek však byl koncipován jako rozhovor s předními zástupci sdružení nicu v Německu, Švýcarsku a Rakousku. Když jsem začal číst říkal jsem si konečně snad něco objektivního. Přeci jen o IDN se mluví až moc a přitom v podstatě o nic velkého nejde (samotní CZ NIC jsou připraveni to spustit ihned). V článku se nedozvíte kromě pár čísel nic převratného, co by běžný domainer už neznal. Respektive nedozvíte se nic negativního, což autor na konci suše komentuje:

Jak je vidět, odpovědi se nijak výrazněji nelišily, přičemž se jednalo převážně o pozitivní zkušenosti a reakce ze strany uživatelů. Každopádně očekávat kritiku vlastního systému by bylo poměrně naivní.

Asi čekal nějaké postěžování se, nebo připuštení chyb. Bouhžel to se nekoná.

Přeci jen většina čechu má problémy se správným napsáním subdomény (viz. www.neco.domena.cz) , takže by jsem to na nějaký problém s “kradením” návštěvníků velkých webů neviděl. Upřimně řečeno daleko více se dá “vytřískat” z typo domén než z IDN. Ono upřimně řečeno ani moc použitelných IDN spekulací nebude. Většina firem, která vlastní prestižní doménu si toho je moc dobře vědoma a využije své předkupní právo. Navíc IDN domény budou v prvních letech své existence velice trpět na běžném uživateli, který prostě všude bude psát bez diakritiky. Upřimně něvím čeho se vlastně lidi bojí. V současné době ani jednička na českém trhu ve vyhledávání seznam.cz nemá ráda IDN domény. Viz. tento test (z navržené stránky je diakritika odstraněna). A co se týká seznamu ten nikdy se změnami nespěchal. Takže se neúmyslná penalizace IDN domén od vyhledávačů a katalogů dá očekávat (divili by jste se kolik katalogu prostě IDN doménu nebere). Upřimně pro domainery si umím představit větší ráj než jsou .cz IDN :)


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

3 Replies to “Další článek o IDN doménách”

  1. tak tak, ale na druhu stranu co stratis ty osobne, alebo ja…nic naopak mozes ziskat aj ked ako pises nebude to ziadna zlata bana, jedine ako pre registratorov

  2. Podpora IDN urcite neni 100%, ale vse jde strasne rychle dopredu a s IDN je nutne pocitat. I ti kteri si mysli, ze tento domenovy tvar nebudou nikdy uzivat, by pri vyberu domenoveho jmena meli na to, ze k rozsireni IDN dojde, prihlizet. Mimochodem dle meho nazoru je zminovane PREDKUPNI PRAVO nesmysl, napriklad proto, ze nejde jednoznacne urcit, kdo by mel byt majitelem takovehoto prava, ale to by bylo na samostatnou diskuzi.

    Pokud by nekoho zajimala podpora IDN fultextem Seznam.cz tak neco jsem napsal na: http://ѯ.com/podpora-idn-fultextem-seznamcz/

Comments are closed.