TDNAM aukce

TDNAMNa adrese tdnam.com můžeme najít jednu z největších aukcí domén na světě. Není sice tak známá jako sedo.com, které prosalavil hlavně parking domén, ale i tak patří mezi ty největší na světě. Jednou z její největší výhod je minimální poplatek za prodej domény. Pokud je doména prodána za méně jak 500 USD je poplatek pouze 5%, minimálně však 5 USD. Což je důvod proč je zde možné zakoupit velice levně některé domény. (Například poplatek u sedo.com je 50 až 150 USD u domény které u nich neparkujete.) Pokud doména prodané domény přesáhne 500 USD je poplatek 7% v ceně je ovšem i escrow servis (převod pomocí notářské úschovy – nejdřív kupující pošle peníze notáři, pak se doména převede na nového vlastníka a notář pak převede peníze starému majiteli). Pokud je doména prodána za méně jak 500 USD funkci notáře zastane společnost godadddy.com (vše ale proběhne téměř totožně). Jedinou nevýhodou aukčního servru tdnam.com je, že musíte vlastnit godaddy účet a zaplatit tořní poplatek 4,99 USD.

Jednou z hlavních výhod aukčního servru tndam.com je možnost kupovat expirované domény, které patřili lidem, kteří si je zaregistrovali právě přes společnost godaddy.com. Je možné si tak zaplatit jakési pseudoproloužení domény, kdy se však stanete hned po zaplacení prodlužovacího poplatku a 5 USD její novým majitelem. Obrovskou výhodou ale je, že doména si zachová svůj věk (tedy původní datum registrace). Takto expirující domény najdete v sekci Expiring, kde se však nejdříve draží po dobu přibližně 11 dnů. Pokud doména není vydražena jde do sekce Closeouts. Zde bude po dobu 5ti dnů. Tady je už za cenu buy now 5 USD.

TDNAM je ideální pro nákup hlavně investičních domén. Pokud využijete nástroj freshdrop.net, můžete snadno zjistit kolik je právě teď v prodeji například LLLL.com. Rozhodně doporučuji.

Osobní zkušenosti

Celkem jsem koupil v closeouts cca 10 domén. Vždy si musí počkat nějakou dobu jestli je původní majitel náhodou na poslední chvíli neprodlouží (nestalo se mi to ani jednou). Nevýhodou je, že si je v podstatě prodloužíte a nezaregistruje znova. Datum expirace se totiž prodlouží o rok a jelikož doména expirovala zhruba před 2ma měsícema tak jí v podstatě získáte na 10 měsíců.

Využil jsem služeb koupi domény od jiného uživatele systému. Doména nebyla ani registrovaná přes godaddy. Byl to někdo z číny. Dost mě zaskočilo, že jsem navíc musel platit ještě VAT daň (daň pro všechny státy EU, které kupují něco od někoho kdo není z EU), takže se to trochu prodražilo. Celkem i s poplatkama jsem koupil doménu ubo.info za cca 2100Kč.

Přes TDNAM jsem i prodal 2 domény. Po prodání domény obdržíte zprávu s postupem, co dál. V podstatě čekáte na potvrzení zaplacení domény a pak kontaktujete kupujícího. Doménu převedete a zhruba za měsíc od skončení aukce dostanete peníze na paypal. U druhé domény se mi stala taková zajímavost. Kupující mi poslal nějakou zmatenou zprávu a nekomunikoval. Doménu zaplatil. Nějak sem tomu nevěnoval pozornost. Doména byla u godaddy.com a dostala status transfer prohibited. Napadlo mě třeba to dokončí za mě. Dokonce mi přišel i mail, že mám kontaktovat kupujícího ohledně převodu, ale že stejně doménu převedou. Mmt zkusím jej vyhledat, ať si uděláte obrázek.

Dear Ivan Sarkozi,

This is a courtesy notice to let you know that the transaction for newonlinecasino.biz will be completed on 07/23/2008. At this point, the domain has been paid for and the domain can be transferred. If you have not negotiated the details for the domain transfer, please contact us.

Nijak jsem na to nereagoval. Chtěl jsem vědět jestli doménu převedou za mě. Opravdu se tak stalo.

Dřív se na TDNAM vyplatilo kupovat domény s trafikem a pak je zaparkovat, bouhžel poslední dobou jde cena za klik u parkovacích společností dolů takže už to není takové terno :)


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

3 Replies to “TDNAM aukce”

  1. Ahoj,
    velice užitečný článek…
    Obvykle komentáře nepíšu, ale tvůj blog je opravdu skvělý, máš tu vážně super rady! Jen tak dál :-)

  2. Drago, jak to tedy přesně probíhá? Chci prodat doménu cosikdesi.com…jak na to přes tdnam a co mě to bude stát? Díky

  3. 5 USD, registrace na 12 měsíců a pokud prodáš tak nějaké % z ceny, teď už si nepamatuju kolik to je.

Comments are closed.