Doména .me: Two days after tomorow

dot_me.gifNemohl jsem si odpustit tento nadpis, protože vyjadřuje co se doopravru stalo a zřejmě i bude pokračovat dál. Nová .me doména je na světě už nějaký ten pátek a začíná možná nejsledovanější část nejen lidí, kteří do ní investovali, ale i pro ty kteří chtějí investovat. Právě se začínají dražit premium slova. Konečně se nám do rukou začínají dostávat také nějaká čísla. No ale projdeme si to pěkně postupně.

GoDaddy: .ME launch “Most successful in History”

Takto velkolepě se vyjádřila společnost godaddy.com o nové doméně .me. Možná tím chtěli tak trochu zamést pod koberec jejich “menší debakl”, kdy se nedalo takřka nic registrovat v obrovském náporu lidí toužící po slevách. Osobně jsem to po pár minutách čekání vzdal a obětoval 5 USD ve prospěch rychlé a snadné registrace u společnosti dynadot. Ale vraťme se zpět ke GoDaddy. Během 24 hodin provedli registraci více jak 20,000 .me domén.

Co na to Google?

Neodpustil jsem si jednoduchý test pomocí site:.me a zjistil kolik je už zaindexovanáo stránek na doméně .me. Celkové číslo je 200,000. Pro porovnání .asia má za celou svou existenci a monstrózní kampaň pouze 518,000. Více o hrátchách s googlem se můžete dočíst zde popřípadě pro český internet zde. Narozdíl od .asia přirozené vyhynutí nedevelopováním nehrozí, protože .me je nárnodní doménou Černé hory.

Aukce premium slov začínají

V těchto dnech se začínají rozjíždět aukce premium slov. Můžete jí sledovat auctions.domain.me. Pokud vám připomíná rozhraní nápadně aukční systém godaddy TDNAM, tak se nemílíte. Opravdu jim s tím pomáhá největší regsitrátor na trhu. Ostatně právě velká podpora godaddy může mít za následek zvýšená zájem o tuto doménu. Byl to právě jejich nápad udělat z ccTLD jskousi novou gTLD. Viz. jejich heslo .Me is about you. Ale vraťme se zpět k aukcím. Postupně se bude prodávat všechny premium slova. Počáteční cena je 75 USD. Pokud jsem to dobře spočítal tak vždy se bude prodávat naráz 200 domén. V současné době je nejdražší doménou co se draží insure.me (americké slovíčko zabezpečit, popřípadě anglické pojistit). Současná cena je 11,510 USD s celkem 81 příhozy. Do konce aukce zbývá 2 dny 3 hodiny. Hodně lidí čeká právě na konec prvního kola. Tak trochu rozhodne o tom, jestli bude o .me opravdu zájem lidí co mají větší balík peněz. Mimochodem je zajímavé že si můžete koupit například odménu pepsi.me, ačkoliv nikdo nepochybuje o tom, že to je registrovaná značka.

Reakce na forech

Investice do domény .me není pro každého. Její cena je v podstatě 3x větší než u klasických gTLD. V současné době je srovnatelná s .cz doménou s tím, že je nutná registrace na 2 roky. To vytváří dojem poměrně dražší investice. Reakce jsou porto různé. Drobní domaineři nehodlají nakoupit 10tky domén, místo toho se soustřeďují spíše na koupi LLLL.com nebo registraci kvalitní LLLL.net domény. Bohatší domaineři v průměru investují kolem 1000 USD do volných .me domén. V podstatě si každý vyčlenil určitý budget na sunrise periodu a pokud se něco nepodařilo zaregistrovat tak teď utrácejí “uvolněné” prostředky. Co jsem vypozoroval tak nějaký flame o zbytečnosti .me se nekonal jako tomu bylo například u .asia domén. Ovšem čeká se na výsledek aukcí.

.ME ve světě zítřka

No upřimně těžko říct. Domaineři to teď nemají zrovna lehké. Možná by stálo za to využít krizi dolaru a nějaké hezké .me domény zaregistrovat. V ČR je ovšem překážkou pro české projekty největší vyhledávač seznam.cz, který .me domény zatím automaticky neregistruje (je nutné poslat mail). Pro České domainery by měla být .me doména výzvou. Jednak máme v současné době velkou výhodu v kurzu USD a také me = mě. Zatím je opravu velmi velké množství kvalitních .me domén volných. V současné době se v ČR obchoduje takřka výhradně s .cz doménami, ale mezi uživateli jsou v oblibě i domain hackové TLD jako například .to nebo .in.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

One Reply to “Doména .me: Two days after tomorow”

  1. Ta registrace na dva roky je povinna u vsech registratoru? Nebo existuje nejaky, u ktereho lze zaregistrovat .me pouze na rok?

Comments are closed.