Proč není pomlčka v doméně in

Jako by pomlčka byla prokletím. Automaticky žene cenu domény dolů a znehodnocuje jí. Proč je tomu ale tak? Je známo, že domény s pomlčkami daleko více přitahují zájem vyhledávačů a v dnešní době, kdy všichni dělají SEO na 100% je nutné vzít za vděk každému bodu. Řeč je samozřejmě o doménách slovo-slovo doménách nikoliv funny domén s-l-o-v-o. Abychom pochopili celý tento problém musíme se vrátit na začátek. Domény byly poměrně nové a jediná možnost registrace byla čísla, písmena nebo pomlčka (dnes už máme IDN). Mluvím o dobách kdy se více používali telefony než emaily. V americe se právě rodí internetová bublina a kdo není na internetu jako by nebyl (jak povědomé i dnes). Ačkoliv dohromady internet moc lidí nepoužívá hodně z nich má k němu přístup.

Najednou slyšíte reklamu v rádiu. “Máme super zboží. Kompletní katalog najdete na stránkách super pomlčka obchod tečka kom.” A tak lidi běží k internetu a zadávají superpomlckaobchod.com, hmm nejde. Zkusím bez pomlčky. Áá tady něco je. Obchodníci nepodcenili inteligenci mas a prostě pomlčky se staly tabu.

Toto byl jen příklad. Podle jednoho američana s kterým jsem probíral, proč tak nenávidí američané pomlčky, je odpověď jendoduchá: “Zkus si to vyspelovat do telefonu, člověku co tě pořádně neslyší.” (Anglicky je pomlčka hyphen nebo dash).
Je tedy pravda, že češi už vyrůstali na pomlčkách, takže to pro ně není nic neobvyklého, ale američané si od nich drží odstup. Dalo by se říct, že pro ně byly pomlčky něco jako pro nás IDN domény, tedy domény co obsahují diakritiku. Spousta z vás ani netuší, že je možné psát diakritiku k některým koncovkám. Ať už to je čeština pro .com, .net, .info anebo azbuka pro .ru. Prostě tak moc jak je to pro nás nové/nestandartní tak byla pomlčka divná i pro američany. Jelikož jsou to také průkopníci domainingu, většina světa přejala pomlčky jako něco co znehodnocuje samotnou doménu. V současné době jsou pomlčky poměrně oblíbené. Nemít k bezpomlčkové variantě v ČR pomlčkovou znamená, že nám konkurence bude “ukusovat” náš koláč.

Pokud vím tak se neprodala žádná pomlčková doména za více jak 10,000 USD.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

2 Replies to “Proč není pomlčka v doméně in”

  1. ja mam rad pomlckove domeny, velmi rad sa zveziem na uspesnom pomlckovom projekte tak ze si kupim bez pomlcky :)
    Inak osobne preferujem domeny bez a s kupujem iba ak na presmerovanie co je dnes uz samozrejmost ak ide o slovoslovo.tld

  2. Ja to mam zase opacne – v pripade dvouslovneho projektu mam presmerovanou tu bezpomlckovou na tu s pomlckou, nejspis proto, ze se to lepe cte. :)

Comments are closed.