.ASIA domény pro všechny

Včera začala oficiální registrace .ASIA domén pro všechny domainery. Je to nová příáležitost, anebo jen ztráta času a peněz? Podíváme se na .ASIA domény trochu blíže.

.Asia je generická top-level doména sponzorovaná DotAsia Organization. Byla odsouhlasena mezinárodní organizací ICANN jako sponzorovaná TLD doména 19 října 2006. Takzvaná sunrise period (předregistrace) začala 9 října 2007 a skončila 31 ledna 2008. Od 20 února 2008 do 12 března 2008 probáhal “Landrush” (období kdy mohl kdokoliv zažádat o registraci). Pokud se v tomto období sešlo více požadavků na registraci doména šla do aukce (o tom později). Volná registrace začala teprve včera v jednu hodinu odpoledne. Během “Landrush” období bylo podáno celkem 473,633 žádostí o registraci.

Pro koho je .ASIA hlavně určena:

– organizace a podniky působící na Asijském trhu

– mezinárodní organizace

– novinářské organizace pro tento region

Jaké jsou důvody PRO:

– Asie je ekonomicky velice rychle posilující obr. Každým dnem se velice rychle zvětšuje počet lidí s připojením na internet.

Jaké jsou důvody PROTI:

– Doména je dlouhá, v dnešní době se svět doménovích spekulací spíše kloní ke krátkým slovům

– Jen pár zemí v Asii stojí za zmíňku a ty mají už zavedené domény .in, .cn

– Doménu může vlastnit pouze organizace se zastoupením v Asii (jak to udělat pokud jí nemáte napíšu později)

Pozor na omezené registrace

Všechny geodomény (země, města) jsou považované autoamticky za majetek dané země, takže pokud Vám registrace projde může se stát že za pár hodin dostanete refund a doména bude zabavena (zažilo spousta klientů godaddy.com ještě to nemají ošetřené). Dalším omezením jsou zkratky, které se stali velice oblíbené u .com a .org.

Kde se dá .ASIA zaregistrovat

Moniker.com $15.00, je potřeba mít kontakt v Asii, platba kartou

Godaddy.com $19.99, je pořeba mít kontakt v Asii, platba kartou, paypal

EuroDNS.com €18.00, budou Váš kontakt v Asii

U godaddy je nutné dát si pozor na registraci domén, které jsou v rozporu s pravidly (geodomeny) . Registrace proběhne v pořádku ale po pár hodinách dorazí refund a doména je zrušena. EuroDNS povedou záznam za Vás, takže může i evropan mít Asia doménu.

Závěr

Pokud máte značku, která se bude moct v budoucnu vyskytnout na Asijském trhu tak stojí za to investovat nějakou tu korunu. Se spekulacemi je to těžší. Krátkodobé investice nepřipadají v úvahu. Na střední se vyplatí pouze premiová slova. Například doména Hotels.eu se prodala za $329,509 v roce 2006. Chce to mít opravdu superslova.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup